Skrivet av: Fredrik | 29 september 2009

Kristna följer inte Bibeln

Kristna följer inte Bibeln. Kristna följer Jesus, i den tid och den terräng där vi befinner oss. Det finns inga detaljinstruktioner i Bibeln för hur livet ska levas på 2000-talet. Bibeln är ingen karta över vårt moraliska och politiska landskap. Snarare är Bibeln en kompass som pekar ut Jesus-riktningen. I Bibeln kan vi läsa om den väg som Jesus kallade sina första lärjungar att gå. Men han finns inte kvar där, i Palestina för 2000 år sedan. Han har gått vidare och kallar oss att följa honom här, utanför den bibliska kartbilden.

Därför får Birger Schlaug leva med att kristna är moderna och postmoderna människor, precis som han själv. Vi lever nu. Inte på Bibelns tid. Och vi tror att Gud lever nu. Därför lyssnar vi frimodigt till Guds röst idag, med Bibeln som bollplank och kompass.

Annonser

Responses

  1. ”Kristna följer Jesus”, fint sagt och stämmer säkert men då blir ju allt bara en upplevelse som just den personen har mellan sig och denne Jesus. Att ha bibeln och bibelordet som grund gör ju att man kan ha en teologisk diskussion, för övrigt så tolkar ju du med största sannolikhet din upplevelse av Jesus i ditt liv utifrån vad du läst i Bibeln. Alltså skulle jag säga att de kristnas grund finns i bibeln då denna fungerar som utgångpunkt för den religiösa upplevelsen.

  2. Jag visste att du var den där Fredrik, gud vad smart jag är!

    Bra att du bloggar igen, behövs en teologisk blogg mellan myspysprästbloggarna och det frikyrkliga gardet.

  3. rudolfo. Ja, du har rätt. Bibeln är gemensam grund och resonansbotten för alla kristna. Utan Bibeln finns det ingen kristen teologi och ingen kristen spiritualitet. Men Bibeln är ingen forntida fotboja som håller kristna fast i ålderdomliga tankemönster och auktoritära former för beslutsfattande. Kristna kan köra bil och ta demokratiska beslut, utan att tro mindre på Gud för det.

    Maja. Ja, du är inte så dum du. Det är roligt att ha dig här.

  4. Bra skrivet!!

  5. Om herr Schlaug vill bli kristen är SvK kanske intet bästa valet. Han kan ju, liksom jag med vissa omvägar, föredra att bli catholik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: